frsale@dgfangrong.com    0086-0769-83202640
Cont

Imate li pitanja?

0086-0769-83202640

Jul 29, 2023

Razlog zašto CNC mašine za brušenje za oblikovanje uzrokuju puzanje stola

Razlozi puzanja radnog stola uzrokovani CNC mašinama za brušenje se uglavnom mogu podijeliti u dvije kategorije: jedna je mehanički razlozi; Druga kategorija je puzanje radnog stola uzrokovano samim CNC sistemom.
Prije svega, kada ručno okrećemo vodeći vijak, ne bi trebalo biti očiglednog osjećaja blokade, a ručna indukcija je mekana i ujednačena pri okretanju. Ako dođe do blokade ruke, moguće je da je ležaj koji se koristi za oslonac vodećih zavrtnja oštećen, kuglice ili staze u matici vodećeg vijka su oštećene ili da je ušla prljavština, poput malih strugotina. Trebali bismo ga odložiti u skladu s inspekcijskom situacijom, ili promijeniti ležaj, ili promijeniti vodeći vijak, ili očistiti, ili zamoliti profesionalce da namjeste vodeći vijak i vrate točnost. Drugo, moramo provjeriti paralelnost dviju sabirnica vodećeg vijka prema vodilici kreveta. Generalno, kada napustimo fabriku, prilagođavamo paralelnost vodilice kreveta na dvije sabirnice vodećeg vijka unutar O.08mm, a korisnik se može na odgovarajući način opustiti na 0.1mm u stvarnoj primjeni, a ako je inspekcija izvan tolerancije, treba je prilagoditi unutar standardnog raspona. Druga situacija je da postoji problem sa spojnim dijelom vodećeg vijka i servo motora. Zahtevamo da dve ovde povezane ose imaju visok stepen koncentričnosti, koji bi generalno trebalo da se kontroliše unutar 0,1 mm, inače će premašiti opseg ispravljanja grešaka spojnice i servo motora i izazvati pomeranje radnog stola.
1. Stanje podmazivanja između vodilice radnog stola i vodilice kreveta je loše, a puzanje radnog stola često je uzrokovano lošim podmazivanjem vodilice radnog stola. Podmazivanje je premalo, ili jednostavno zbog začepljenja kanala za podmazivanje, ulje za podmazivanje uopće ne može udariti u vodilicu, što povećava trenje između parova vodilica, što uzrokuje pojavu puzanja radnog stola. U ovom trenutku, samo trebamo otvoriti kanal za podmazivanje ili prilagoditi količinu podmazivanja na odgovarajući način kako bismo riješili problem puzanja radnog stola. Treba napomenuti da se količina podmazivanja između parova vodilica ne smije previše podešavati, jer će u suprotnom uzrokovati pomake u radu stola, što će uzrokovati srodne probleme loše kvalitete brušenog obratka.
2. Dio stola za prijenos snage uzrokuje da dio stola za prijenos snage bude vodeći vijak i njegovi povezani dijelovi, uključujući sam vodeći vijak i ležajeve koji se koriste za povezivanje.
3. Deformacija kreveta i radnog stola uzrokovana ovom situacijom uglavnom je posljedica velike sezonske temperaturne razlike, a u prostoriji za opremu ne postoji odgovarajući uređaj za podešavanje temperature, što uzrokuje veliku promjenu temperature okoline alatne mašine, a odgovarajuća vodilica je deformirana zbog promjene temperature. Nakon deformacije para vodilica, stanje njegovog radnog kontakta je loše, postoji samo nekoliko mjesta za kontakt, a razmak para vodilica postaje veći, što rezultira curenjem ulja za podmazivanje, tako da se formira pravi uljni film , a zatim uzrokovati da radni sto puzi. Ova situacija je složenija i od stručnjaka treba tražiti da koriste instrumente za otkrivanje i popravku kreveta.

Pošaljite upit